Šiandien

Renginys įvykoŽiūrint į žvaigždes | Martynas Švėgžda von Bekker ir Darius

  • Data:2023 Spalio 18d., 19:00
  • Vieta:ORGANUM koncertų salė, Savanorių pr. 1, Helios City 2a, Vilnius, Vilnius
  • Bilietai:Pirkti bilietus

Aprašymas

Šią koncertinę programą inicijavo ir finansuoja paramos fondas “Looking at the stars”. Ji skirta Lietuvoje įkalintiems asmenims Vilniaus, Kauno, Pravieniškių ir Panevėžio kalėjimuose. 2015 m. Kanadoje, Toronte įsteigta unikali labdaros organizacija „Looking at the Stars“ („Žiūrint į žvaigždes“) dovanoja klasikinę muziką įkalintiesiems asmenims laisvės atėmimo įstaigose ir pabėgėliams, o nuo 2022-ųjų ir karo niokojamos Ukrainos žmonėms. Fondo ir atlikėjų sutikimu programa pristatoma Organum koncertų salės klausytojams.

Martynas Švėgžda von Bekker (smuikas)
Darius Mažintas (fortepijonas)

 
PROGRAMA
César Franck (1822-1890)
Sonata smuikui ir fortepijonui A-dur (1886)
I Allegretto ben moderato
II Allegro
III Ben moderato: Recitative-Fantasia
IV Allegretto poco mosso
Ernest Chausson (1855 - 1899)
Poema smuikui ir simfoniniam orkestrui (transkripcija smuikui su fortepijonu), op.25
Max Bruch (1838- 1920)
Kol Nidrei, op. 47 - pjesė violončelei ir simfoniniam orkestrui (transkripcija smuikui su fortepijonu)

Smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekker gimė 1967 m. Vilniuje, dailininkų ir muzikų šeimoje, mokėsi M. K. Čiurlionio menų mokykloje. Pirmojiji smuiko mokytoja buvo jo močiutė E. Strazdaitė-Bekerienė. Studijavo Raimundo Katiliaus (Vilniuje) ir M. Lubotsky (Hamburge) smuiko klasėse. Sėmėsi meistriškumo pas I. Bezrodną, I. Oistrachą, V. Pikaizeną, E. Feltzą, B. Garlitskį.
1991 m. Hamburge laimėjo Tarptautinio J. Brahmso konkurso III vietą. 1992 m. subūrė fortepijoninį trio „Coloris“ su pianistu H. Luciusu ir violončelininku R. Timmu. 1996 m. Hamburge įgijęs magistro laipsnį su pagyrimu, persikėlė į Paryžių, kur pelnė Prancūzijos valstybinę stipendiją. 1997 m. Lietuvos Kultūros ministerija suteikė M. Švėgždai von Bekkeriui Lieuvos jaunimo kultūros atstovo garbės vardą.
Švėgžda von Bekkeris koncertavo su Vokietijos, Lietuvos, Suomijos, Sakartvelo orkestrais. Su pianistais A. Banaityte, G. Čepinskaite, M. Mednik, N. Lugansky, A. Angelova, R. Lauriala, A. Simonian, I. Baikštyte parengė duetų programas. 1997 m. išleido aštuonias kompaktines plokšteles, tarp kurių ir XX a. Lietuvos autorių kūrinių smuikui solo CD. Koncertuoja Euopoje ir JAV. 2001–2012 m. – festivalio „Alternatyva“ rengėjas.
Nuo 2003 m. dėstė LMTA styginių instrumentų katedroje. 2004–2012 m. vedė meistriškumo kursus; buvo Kopenhagos, Oslo, Lisabonos ir Kaljario aukštųjų muzikos mokyklų lektorius. 2009–2010 m. Fulbraito mokyklos lektorius Bostono universitete. 2015 m. Hamburge inicijavo tarptautinę tarpdisciplininę keliaujančią menų mokyklą „Alternatyvių menų akademija“. Nuo 2016 m. dėsto Hambugo J. Brahmso konservatorijoje.
Švėgžda von Bekkeris aktyviai koncertuoja, ypatingą dėmesį skiria lietuviškai muzikai. Savo socialiniuose projektuose menininkas siekia atskleisti vertybes, ypatumus ir gebėjimus kuriant XXI a. Lietuvą mylinčių tautiečių ir pasaulio piliečių inovatyvų identitetą.
Dariaus Mažinto pianizmas pasižymi ekspresyviu muzikos atlikimu, subtilumu ir emociniu įtaiga. Jo muzikalumas ir įdomios interpretacijos išsiskiria netikėtais niuansais ir savitais meniniais įvaizdžiais. Būdamas tarptautinių konkursų laureatas ir festivalių dalyvis, kartu su pripažintais Lietuvos ir užsienio scenos partneriais bei orkestrais koncertinėje scenoje surengė solidžių pasirodymų. Darius Mažintas taip pat yra edukacinių koncertų autorius, labdaringų koncertų organizatorius, savo veiklą pašventęs muzikai ir kultūrai.
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook