Šiandien

Renginys įvykoAtverk užmaršties vartus

Aprašymas

Atlikėjai:
VALSTYBINIS VILNIAUS KVARTETAS
Solistė LIUCILĖ VILIMAITĖ (arfa)

Programa:
ARVO PÄRT – „Summa“
JOAQUÍN TURINA – Tema su variacijomis arfai ir styginiams, op. 100
LUDWIG VAN BEETHOVEN – Styginių kvartetas Nr. 15 a-moll, op. 132

Valstybinis Vilniaus kvartetas šią popietę kviečia klausytis vieno garsiausių mūsų laikų kūrėjo, esto Arvo Pärto, XX a. pirmosios pusės ispanų kompozitoriaus Joaquíno Turinos ir Vienos klasiko Ludwigo van Beethoveno kūrinių.

A. Pärto „Summa“ – pavadinimas tarsi neutralus, tačiau puikiai apibūdina šio kūrinio, įkvėpto lotyniško „Credo“ teksto, esmę. Sakoma, didžiausias kūrinio sudėtingumas yra jo paprastumas – čia susijungia aiški struktūra ir užburiančios ramybės atmosfera.

Sevilijoje gimusio J. Turinos kūrinyje Tema su variacijomis arfai ir styginiams ryškios ispanų folkloro intonacijos ir ritmai persipina su impresionistiniais potėpiais. L. van Beethoveno Styginių kvartetas Nr. 15 a-moll yra vienas iš penkių vėlyvųjų šio žanro Beethoveno kūrinių, parašytų paskutiniais gyvenimo metais. Iki šiol muzikos istorikai, tyrinėtojai, atlikėjai vienbalsiai sutaria, kad tai – nepranokstamos visų laikų partitūros.

Koncerto solistė – arfininkė Liucilė Vilimaitė, baigusi Hagos karališkąją konservatoriją Olandijoje. Jaunoji atlikėja pelnė nacionalinių ir tarptautinių konkursų apdovanojimų ne tik kaip arfininkė, bet ir kaip kompozitorė, ji dažnai atlieka savo kūrinius. L. Vilimaitė yra pasirodžiusi įvairiose koncertų salėse Lietuvoje ir Olandijoje, grojo su Aštuoniolikto amžiaus orkestru (Olandija, Orkest van de Achttiende Eeuw) ir Lietuvos kameriniu orkestru.
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook