Šiandien

Renginys įvykoSenoji ir naujoji Vilniaus muzika

Aprašymas

Atlikėjai:
Ansamblis MUSICA HUMANA
(meno vadovas ir dirigentas Robertas Beinaris)
Solistai: DOVILĖ KAZONAITĖ (sopranas), KRISTINA ŽALDOKAITĖ (sopranas-mecosopranas), VYTENIS GURSTIS (fleita), ROBERTAS BEINARIS (obojus)

Programa:
JONAS JURKŪNAS – „Oda kailiadirbiui“ balsui, fleitai, altui ir klavesinui (Sigito Parulskio žodžiai)
EDVARD ROGOŽA – „J. J. vizija“ šešiems smuikams, altui, violončelei ir kontrabosui (2020, premjera)
ALGIRDAS MARTINAITIS – Trys dainos iš ciklo „Paserbenčio dainos“ (Marcelijaus Martinaičio žodžiai)
JUOZAS ŽILEVIČIUS – Nonetas (Kazio Daugėlos redakcija, premjera)
XVII a. ANONIMAS – Siuita „Musica antiqua Vilnensis“
ŽYGIMANTAS LIAUKSMINAS – „Kai žmogus į nuodėmę puolė“ iš „Graduale pro excision studentium“
JONAS BRANTAS – „Jesu dulcis memoria“
ANDRIUS ROHAČEVSKIS – Canzona
ALGIRDAS MARTINAITIS – „Cantus ad futurum“ (autoriaus žodžiai)

„Šio koncerto programą ansamblis „Musica humana“ skiria Vilniaus 700-mečiui ir Klaipėdos krašto prisijungimo prie Lietuvos 100-mečiui. Koncerte skambanti muzika – lyg tiltas, sujungiantis XVI a. ir mūsų dienas. Muzikos vaizdai mus nukels į Vilnių prieš 700 metų, Klaipėdą prieš 100-metį ir mus supančią dabartį. Pasinerkime į tuos laikus, pajuskime jų didybę, aprėpkime stilių įvairovę“, – kviečia ansamblio „Musica humana“ meno vadovas Robertas Beinaris.

Dalis koncerto kūrinių – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės bažnytinė ir pasaulietinė muzika, jai atstovauja Žygimantas Liauksminas, Jonas Brantas, Andrius Rohačevskis ir nežinomas XVII a. autorius, XX ir XXI a. – Juozas Žilevičius, Algirdas Martinaitis, Jonas Jurkūnas ir Edvardas Rogoža, jo 2020 m. parašytas ir Juliui Juzeliūnui dedikuotas kūrinys „J. J. vizija“ šešiems smuikams, altui, violončelei ir kontrabosui skambės pirmą kartą. Koncerto pabaigoje girdėsime Algirdo Martinaičio 1982 m. sukurtą kamerinę kantatą „Cantus ad futurum“ („Giesmė ateičiai“, autoriaus žodžiai), kuri tuomet tapo savotišku naujos kompozitorių kartos manifestu, o kantatos temos – gamtos ir tautos išlikimas – itin aktualios ir šiandien.

Dar viena šio vakaro premjera – Juozo Žilevičiaus 1926 m. Klaipėdoje sukurtas „Lietuviškas nonetas“ styginiams ir pučiamiesiems. Dingusį opuso rankraštį iš Čikagos Lituanistikos tyrimo centro parvežė muzikologė Danutė Petrauskaitė, jį atkūrė ir redagavo Kazys Daugėla.
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook