Šiandien

Spalio 18d.SULIETI PASAULIUS // DARIAUS PETRULIO FOTOGRAFIJŲ PARODA

  • Data:2024 Spalio 18d., 18:00
  • Vieta:Meno galerija "Drobė", Drobės g. 62-308, Kaunas
  • Bilietai:Pirkti bilietus

Aprašymas

Spalio 18 dieną, 18 val. Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus galerijoje „Drobė“ (Drobės g. 62-308) vyks Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus nario, tarpdisciplininko, Dariaus Petrulio fotografijų parodos „Sulieti pasaulius“ atidarymas. Menininko D. Petrulio paroda tyrinėja urbanizacijos problemas ir klausia, ar sparčiai augančiame mieste įmanoma išsaugoti ryšį su gamta ir vieniems su kitais?
Ieškodamas atsakymo į šiuos klausimus, menininkas Darius Petrulis sugretina du iš pirmo žvilgsnio nesulyginamus pavyzdžius – gyvenimą Kauno Žemųjų Šančių rajone ir Naujojo europinio bauhauzo (NEB) prizu apdovanotoje rezidencijoje „Gleis 21“ – mediniame daugiabutyje, įsikūrusiame moderniame Vienos rajone Austrijoje.
Nuo 2016 m. Šančius ir jo žmones fotografuojantis menininkas šį Kauno rajoną atrado kaip atskirą pasaulį, unikalų urbanistinį ir socialinį darinį su istoriškai susiformavusiu gatvelių, vedančių link Nemuno, tinklu, mažaaukščiais nameliais, sodais ir daržais, kaimynystės dvasia ir gyvu šančiečių ryšiu su Nemuno pakrante. Šio rajono ir jo žmonių fotografavimas Dariui Petruliui yra ne tik meninė dokumentika, bet aktyvi Šančių savasties gynyba ir pagalba bendruomenei nuo 2019 m. kovojančiai prieš Kauno miesto savivaldybės planus nutiesti naują gatvę Nemuno pakrantėje.
2022 m. laimėjęs kultūrinės asociacijos „Gleis 21“ rezidenciją Vienoje, Darius Petrulis tyrinėjo kątik Naujojo europinio bauhauzo (NEB) pagrindinį prizą laimėjusį architektūros projektą „Gleis 21“. Projekto koncepcija remiasi solidarumo principu – būsimi namo gyventojai ir architektai nuo pat pradžių kartu kūrė statinį, planavo jo individualias ir bendruomenines erdves, siekdami sukurti daugiabutį įrodantį, kad bendrabūvis įmanomas. Betoninių statinių apsuptyje, moderniame rajone įsikūręs medinis daugiabutis „Gleis 21“ tapo alternatyva ir pasiūlė visiškai naują gyvenimo kokybę.
Parodoje „suliedamas“ Šančių vaizdus ir rezidencijos metu Vienoje sukurtą fotociklą „Blend in perspectives – an artist analysis of „Gleis 21“, Darius Petrulis teigia: „Iš vidaus pažinęs „Gleis 21“ – pažangiausią šiuolaikinio urbanizmo idėją, supratau, kad jie iš naujo sukūrė betoniniuose didmiesčiuose seniai prarastą sugyvenimo vienas su kitu ir gamta būdą. Kaip aukščiausią gyvenimo standartą jie iškėlė tai, ką mes savo miestuose vis dar turime egzistuojant, tačiau nesame permąstę ir visuotinai pripažinę. Pravėrus autentiškos medinės verandos duris pasisveikinti su kaimynu ir nusiskinti šalia augantį pomidorą – štai gyvenimo kokybė, kuri tebeegzistuoja Šančiuose. „Gleis 21“ ir Žemieji Šančiai yra labai panašūs, tik vienas sukurtas iš naujo, o kitas – vis dar neprarastas.“
Kviečiame apsilankyti jau spalio 18 dieną, 18 valandą, Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus „Drobės“ galerijoje, Drobės g. 62-308, Kaunas!
Paroda bus atidaryta iki lapkričio 10 dienos.
Lankymo valandos: darbo dienomis nuo 10 iki 17 val., šeštadieniais – nuo 11 iki 16 val.
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook