Šiandien

Šiandien 18:30Stella Hermetica. Scherzo

  • Data:2024 Rugsėjo 27d., 18:30
  • Vieta:Kultūrinė erdvė HOFAS (Danės g. 8, Klaipėda), Klaipėda
  • Bilietai:Pirkti bilietus

Aprašymas

Šiuolaikinės muzikos festivalis „Permainų muzika“ vėl kviečia atsiverti pokyčiams ir naujiems įspūdžiais! Vykstantis jau 20-tą kartą jis klausytojams pristato geriausius XX–XXI a. muzikos pavyzdžius, turėjusius įtakos permainoms muzikos istorijoje, taip pat moderniausias raiškos formas, supažindina su įvairių menų tarpusavio sąveikomis. Festivalio programa, aprėpianti platų šiuolaikinės kultūros kontekstą, siūlo gausią tarptautinės reikšmės projektų įvairovę, skatina pažinti intriguojančias dabarties meno teritorijas ir patirti atradimo džiaugsmą.

„Stella Hermetica“ yra Martyno Bialobžeksio ir Jono Jurkūno nuo 2007 m. kuriamas keturių dalių ciklas, kurio šiais metais sukurtos trečiosios dalies „Scherzo“ premjerą išgirs festivalio klausytojai. Pasak autorių, „Stella Hernetica“ – tai muzikinė kelionė į tolimą ir hermetišką žvaigždę su viltimi sugrįžti atgal. Pirmojoje to paties pavadinimo dalyje („Stella Hermetica“, 2007) autoriai, it pirmieji Lietuvos kosmoso užkariautojai, buvo iškilmingai išlydėti tolimon kelionėn. Antroji dalis „I am“ (2009) – tolimas ir ilgas nesibaigiantis pats save sapnuojantis sapnas, skrodžiantis tarpžvaigdinės erdvės tuštumą tolimosios žvaigždės link.

Trečiojoje dalyje „Scherzo“ Lietuvos kosmoso pirmeiviai skrodžia „neįmanomai artimas orbitas aplink savo kelionės tikslą – hermetišką žvaigžę“. Autoriai rašo: „Jos šviesa ir gravitacija tokia stipri, jog laikas ir erdvė, priežastis ir pasekmė susikeičia vietomis. Priežasties ir pasekmės dualumas tampa nebeaktualus, nes žvaigždės šviesa ir gravitacija sugriauna net žemiškojo sapno logiką. Lieka vienintelis klausimas, kaip rasti kelią atgal ir ką parvežti lauktuvių artimiesiems.“

Autoriai ypatingai dėkoja Klaipėdos kamerinio orkestro vadovui Mindaugui Bačkui, violončelės garsais išlydėjusiam juos į neaprėpiamas Visatos platybes pirmojoje ciklo dalyje ir pasiuntusiam koduotą pranešimą, kuris inicijavo trečiosios dalies atsiradimą.
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook