Šiandien

Renginys įvykoKrintanti žvaigždė

Aprašymas

Atlikėjai:
Ansamblis VILNIAUS ARSENALAS: LAIMA ŠULSKUTĖ (fleita), ROLANDAS ROMOSLAUSKAS (altas), SERGEJUS OKRUŠKO (fortepijonas)

Programa:
WOLFGANG AMADEUS MOZART – Trio Es-dur fleitai, altui ir fortepijonui, KV 407 (386c)
FRIEDRICH KUHLAU – Duetas fleitai ir fortepijonui, op. 110 Nr. 2
ANATOLIJUS ŠENDEROVAS – „Po liūdesio sparnais“ („Under the Wings of Sorrow“) fleitai, altui ir fortepijonui TEISUTIS MAKAČINAS – Tango „Krintanti žvaigždė“ altui ir fortepijonui
FRANZ DOPPLER – Andante ir Rondo fleitai, altui ir fortepijonui, op. 25
FRANCIS POULENC – Sonata fleitai ir fortepijonui, FP 164

Kamerinės muzikos ansamblis „Vilniaus arsenalas“ buvo pavadintas pagal Senąjį arsenalą, kuris XVI a. viduryje Žygimanto Senojo ir Žygimanto Augusto iniciatyva buvo pastatytas ant ankstesnių Vilniaus Žemutinės pilies gynybinių įtvirtinimų, jame buvo laikomi ginklai, kuriuos gamino dabartinės Tilto gatvės prieigose įsikūrusios ginklų liejyklos. Senojo Vilniaus pastato vardą saugantis kolektyvas gyvuoja daugiau kaip 30 metų ir yra surengęs per 1000 koncertų.

Ansamblis atlieka itin daug lietuvių kompozitorių kūrinių. Šią popietę greta Wolfgango Amadeus Mozarto, Friedricho Kuhlau, Franzo Dopplerio, Franciso Poulenco muzikos skambės Anatolijaus Šenderovo ir Teisučio Makačino opusai. A. Šenderovo „Po liūdesio sparnais“ fleitai, altui ir fortepijonui – paskutinis autoriaus kūrinys, parašytas „Vilniaus arsenalui“. „Man pasirodė, kad iš Vilniaus kilusio žymaus dailininko Samuelio Bako paveikslo pavadinimas „Po liūdesio sparnais“ („Under the Wings of Sorrow“) labai tiktų ir mano kūriniui, kurį įkvėpė mintys apie gyvenimo grožį ir trapumą“, – ataidi kompozitoriaus mintys apie šį opusą.

Savo tango „Krintanti žvaigždė“ altui ir fortepijonui T. Makačinas apibūdina kaip populiarų kūrinį, atliekamą įvairių sudėčių ansamblių. „Krintančios žvaigždės“ transkripcijos altui ir fortepijonui sukūrimą inicijavo ansamblio „Vilniaus arsenalas“ spiritus movens, alto virtuozas Rolandas Romoslauskas, siekęs paįvairinti ansamblio repertuarą pramoginio pobūdžio kūriniais. Aistringas tango siautulys ir emocinės šilumos sklidinas alto tembras, žavi melodija, palydėta krištolinių fortepijono pasažų, susilieja į darnų tango šokiui būdingų motyvų ir figūrų srautą, kuris, tikimės, sužadins klausytojų fantaziją“, – sako kompozitorius.
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook